Een muur wordt geschuurd met grof schuurpapier, met een schuurblok en stofmasker op de voorgrond.

Muur schuren: Zo Krijg Jij De Perfecte Gladde Afwerking

Of je nu een muur wilt voorbereiden voor schilderen, behangen of stucen, het schuren van de muur is een essentiële stap voor een perfect gladde afwerking.

In deze uitgebreide gids zullen we alles behandelen wat je moet weten over het schuren van muren, van de benodigde materialen tot de beste technieken om een professioneel resultaat te bereiken.

Je kunt door ons je muren laten schuren vanaf € 6 per m2!

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Waarom muur schuren?

 1. Verwijderen van oneffenheden: Schuren helpt bij het verwijderen van oneffenheden, zoals kleine bobbels, krassen en ruwe plekken, waardoor de muur glad wordt.
 2. Verbeteren van hechting: Door de muur te schuren, creëer je een ruw oppervlak dat de hechting van verf, behang of stucwerk verbetert.
 3. Voorbereiding voor afwerking: Een geschuurde muur biedt een ideale basis voor verdere afwerking, zoals schilderen, behangen of gipsplaten stucen.

Benodigdheden voor het schuren van muren

Voordat je begint met schuren, zijn hier enkele benodigdheden die je nodig hebt:

 • Schuurpapier (grof, middel en fijn korrel)
 • Schuurmachine (optioneel, afhankelijk van de grootte van het project)
 • Schuurblok
 • Stofmasker
 • Veiligheidsbril
 • Stoffer en blik of stofzuiger

Lees ook: Stucwerk schilderen: Tips voor een Prachtige Afwerking

Hoe muren te schuren: Stapsgewijze handleiding

 1. Voorbereiding: Bereid de ruimte voor door meubels te verwijderen en de vloer af te dekken met een doek of plastic om stofophoping te minimaliseren.
 2. Inspectie: Controleer de muur op oneffenheden, zoals bobbels, krassen en gaten. Markeer eventuele problematische gebieden die extra aandacht nodig hebben.
 3. Begin met grof schuurpapier: Gebruik grof schuurpapier om de muur gelijkmatig te schuren en om de ergste oneffenheden te verwijderen.
 4. Overgang naar middel en fijn schuurpapier: Ga verder met middel en fijn schuurpapier om het oppervlak gladder te maken en eventuele ruwe plekken te verwijderen.
 5. Controleer regelmatig: Controleer regelmatig de gladheid van de muur door er met je hand overheen te strijken. Ga door met schuren totdat de muur glad aanvoelt.
 6. Stof verwijderen: Verwijder het stof met een stoffer en blik of gebruik een stofzuiger met een borstelopzetstuk om alle resten te verwijderen.
 7. Afwerking: Nadat de muur volledig glad is geschuurd en vrij is van stof, is deze klaar voor verdere afwerking met bijvoorbeeld renovlies 150 gram behang.

Wat kost je muren laten schuren?

Het schuren van muren is een essentiële stap voor een gladde afwerking en een professioneel resultaat. Onze team vraagt er €6 per vierkante meter voor.

Met de juiste materialen en technieken kun je zelf een perfect gladde muur creëren die klaar is voor verdere afwerking.

Volg deze gids en geniet van een vlekkeloos resultaat in je volgende doe-het-zelf project! Wil je ons advies of onze vakmannen inhuren? Vraag dan een offerte aan.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Scroll naar boven